Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.
Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting':
"Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt in het VN-verdrag (BuPo) beschreven als de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm."
'Groene Chaos' 06 mei 2021 (laatst bijgewerkt op 18 dec 2023) Zie ook: 'Natuurlijk!', 'Smereg', 'Bomen' en 'Herstel Biodiversiteit', 'Energietransitie' en 'Eco Manifest'
Vanwaar dit item: 'Groene Chaos'?
Wie een beetje bewuste burger is waar het gaat om 'Herstel Biodiversiteit', die wordt met rare tegenstrijdigheden geconfronteerd door de overheid als het om daden gaat.
De kranten staan vol over de noodzaak om bloemrijke bermen langs boerenland aan te gaan leggen, we moeten als burger gaan 'Tegelwippen', we moeten 'Geveltuintjes' aanleggen, we moeten sedumdakjes plaatsen, we moeten af van de fossiele brandstoffen en zo zijn er nog een reeks van 'moetens voor het goede groene doel'. Gemeenten stellen er fors subsidies voor beschikbaar en je zou zeggen: hup, daar gaan we.
De werkelijkheid blijkt anders te zijn.
In de media konden we inmiddels dit allemaal al lezen:
'Groningen heeft nieuw voetpad dat regenwater opslaat en wateroverlast kan voorkomen' Bron: Steven Radersma op RTV Noord 29 nov 2022
"Het zestig meter lange voetpad op het Zernike-terrein lijkt op het eerste gezicht op een gewoon trottoir. Maar onder de tegels ligt geen zand, maar een krattensysteem."
"De kratten zijn gemaakt van gerecycled kunststof."
En dat soort plastic kunnen we tegenwoordig dus aantreffen onder grindbedden van opritten, we kunnen piepschuim aantreffen als fundament van de Zuidelijke Ringweg in Groningen en zo zijn er nog wel wat voorbeelden van 'duurzame' toepassingen van kunsstoffen.
En wat gebeurt er de komende decennia met die kratten? Die breken af en zorgen voor een ondergrondse toekomstige bron van buitengewoon schadelijke microplastics. Duurzaam? Circulair?
'Microplastics in voeding en andere producten' Bron: Brigitte van der Bent bij de Consumentenbond van 07 apr 2022
'Medewerker Utrechtse plantsoenendienst ziet kunst voor onkruid aan' Bron: De Volkskrant van 30 apr 2021
"Een inhuurkracht van de Utrechtse plantsoenendienst heeft op ongelukkige wijze een eigen draai gegeven aan het kunstwerk Vanishing Staircase. Door rigoureus plantjes tussen de treden weg te branden, in de veronderstelling dat het om onkruid ging, heeft hij grote schade toegebracht aan het ecologische kunstwerk."
"De trap zelf is dan weliswaar niet verdwenen, maar van de begroeiing – waarmee vrijwilligers bijna drie jaar lang zorgvuldig bezig zijn geweest – is hoegenaamd niets meer over. De ecologische, ‘verdwijnende’ trap is een werk van kunstenaar Birthe Leemeijer en kostte ruim 243 duizend euro. Het Mondriaanfonds schonk 100 duizend euro, de rest is door de gemeente betaald."
Wat heeft dat te maken met 'Groene Chaos' zult u denken? Nou, veel, zoals zal blijken.
Wie in een stad in Nederland woont, waar een partij als GroenLinks de baas is, die kan elk moment de Wethouder in de straat verwachten voor het officieel openen van weer zo'n groen project. Nestkastjes worden geplaatst, opritjes worden vergroend, het ene projectje nog mooier dan het andere. De lokale kranten staan er vol van, met stralende gezichten van al die groene wethouders.
Maar dan komt het. Een dag later rijdt de dienst Groenvoorziening met haar keet en een pick-up vol gereedschap het (woon)erf op.
Voor je het weet worden de taludmaaiers, snoeischaren of zelfs kettingzagen gestart en begint het grote sloopwerk. Waar ooit zorgvuldig werd gesnoeid en selectief werd geschoffeld, wordt nu rigoureus gezaagd en gemaaid. De herrie en uitlaatgassen zijn tot in de wijde omtrek waarneembaar.
Weg plantjes, weg paardenbloemen, weg bermpjes, weg bijen, weg vlinders, weg biodiversiteit. En wij aan de andere kant van de heg maar zaaien en tegeltjes wippen.
Waarom gaat dat zo ga je je afvragen. Helaas kom je weer bij de politiek uit. Ooit, toen de Verzorgingsstaat nog bestond, was openbaar groen een collectief iets, waaraan de overheid bereid was collectief geld te besteden. Met de opkomst van het Neoliberalisme is 'groen' een sluitpost geworden. Gemeenten kregen steeds meer taken toebedeeld en moesten meer en meer zelf de broek ophouden. De Participatiewet dwong lokale overheden mensen aan het werk te zetten, die voor dat werk vaak totaal niet geschikt bleken.
Zo werd in veel gemeenten het openbare groen een sluitpost op de begroting. Gekwalificeerde hoveniersbedrijven werden de laan uit gestuurd en ongekwalificeerde mensen mochten het werk overnemen.
Wat in Utrecht is gebeurd is landelijk dagelijkse kost. Wie een orchidee, ter waarde van bij wijze van spreken duizend Euro, langs de rand van het plantsoen plaatst, kan er op rekenen dat wanneer de Groenvoorziening een dag later langs is geweest, de orchidee in de biobak ligt. Hij zal zelfs niet stiekempjes gestolen worden.
Het kan nog krasser. Bewoners van een woonerf meldden bij hun Groenvoorziening dat het openbare groen door de spelende jeugd was kaalgetrapt. De gemeente reageerde, dus op zich tot zover een positief verhaal. Binnen enkele dagen werd er herplant, niet in overleg met de bewoners, maar toch, er stonden weer nieuwe plantjes. De kindertjes gingen er weer spelen en een enkel plantje liep daarbij opnieuw wat averij op.
Een maand later was de wijk weer aan de beurt voor 'Groen Onderhoud'. De benzinemotoren werden gestart, de herrie brandde weer los, de stoepranden werden weer kaal, de plantjes tussen de tegels verdwenen in het draad van de taludmaaier en ja hoor: een van de gemeentemedewerkers ontdekte, waarschijnlijk met de allerbeste bedoelingen, tussen de bomen, de een maand eerder aangebrachte beplanting. Hij twijfelde geen moment, stapte bedachtzaam het plantsoen in en maaide in enkele seconden het door de gemeente aangebrachte groen tot enkele centimeters diep uit het park weg. Hij keek de omwonenden zelfs trots aan met een blik van: "Dat heb ik toch eventjes weer netjes voor elkaar gemaakt!" En dat dacht hij ongetwijfeld ook.
Wie de wethouder hier op aanspreekt kan er op rekenen via de voorlichter het partijprogramma toegestuurd te krijgen. De 'notulen' worden niet meegestuurd, die zijn alleen voor 'intern overleg'.
Komt het u bekend voor in relatie tot wat zich afspeelt in Den Haag? Het speelt van hoog tot laag in Nederland. Het is de rekening van het neoliberalisme en van de 'Rutte Doctrine'.
Het beleid van de overheid van de laatste vijftien jaar, vier kabinetten Rutte en vier keer Balkenende, heeft geleid tot een grote 'Groene Chaos'.
Even terug naar mei 2021, als je net een beetje helder hebt gemaakt dat 'Onkruid' eigenlijk niet bestaat en dat er grote voordelen aan 'Onkruid' zitten en dat we de plantjes beter de plantjes kunnen laten, tref je dit verwarrende bericht in de media aan:
Vrijwilligers maken tuinen in Stad weer toonbaar: 'We doen ons best' Bron: RTV Noord 08 mei 2021
"De tuin van de 82-jarige Harco Lanenga uit stadswijk Vinkhuizen werd zaterdag door vier studenten opgeknapt. Dat gebeurde voor het project Sociaal Tuinieren, waarvoor vier slecht onderhouden tuinen worden aangepakt."
Nou waren we met zijn allen toch net, nou ja sinds 2014 of zo al, bewust gemaakt van de 'Operatie Steenbreek' (Steen eruit, Plant erin) en nou gaan we weer met kruiwagens vol zand en stenen aan de gang? En zelfbenoemde Hipsters gaan dan bij GroenLinks in Groningen weer een subsidieaanvraag indienen voor een actie 'Tegelwippen' en de adoptie van een 'Geveltuintje'? Bron oa.: 'Stichting Steenbreek'
Voetnoot 09 mei 2021 over hetzelfde project op OOG TV. Daar wordt met klem verzekerd dat het hier om een duurzaam en groen project gaat: 'Vrijwilligers toveren slecht onderhouden tuinen om in pronkstukjes' Bron: OOG TV 08 mei 2021
"We zorgen ervoor dat de tuintjes groen worden of groen blijven. Dat ze dus niet verstenen. Toen wij van dit project hoorden waren we gelijk enthousiast. Het sluit heel erg aan bij onze idealen die we als 'Missie050' hebben."
Tja, een foto van een kruiwagen vol zand en een bak vol tegels kan zowel erin als eruit betekenen, leerden we al van 'Dik Trom en zijn Dorpsgenoten' ("Uitlaaien die handel!"). Logisch dat dit tot verwarring kan leiden. Zeker voor mensen die ook hier wel eens gekeken hebben zullen twijfelen: 'Maak Ons Land Onderhoudsarm!'. Wie heden ten dage een busje ziet rijden met de kreet 'Hoveniersbedrijf' erop, wordt meestal geconfronteerd met een aanhanger vol schuttingdelen, prefab pergola's, stenen en zand, af en toe afgewisseld met een vracht af te voeren planten en struiken. Een aanhanger vol tuinaarde is een zeldzaam fenomeen geworden.
Update 11 mei 2021:
Denk je net dat we niet te cynisch moeten worden van het bekijken van 'Maak Ons Land Onderhoudsarm!', kom je dit tegen: Teun stopte met zijn kantoorbaan en werd hovenier: 'Het is echt gekkenhuis' Bron: Interview Omroep Brabant met Teun van Gorp van 'Teuns Tuingemak' uit Tilburg op 08 apr 2021
Teun is gespecialiseerd in onderhoudsarme tuinen en die zijn hot: “Mensen werken vaak veertig uur in de week. Als ze een keertje vrij zijn, willen ze geen onkruid gaan plukken in de tuin.”
Veel tegels dus. Hij is aan het werk in een tuin in Alphen. De vloer ligt er al, hij is nu bezig met de plantenbakken. Maar zo meteen moet hij even weg: “Ik moet bij de buurman zijn, aan het einde van de straat. Uit elk project komt wel weer een ander project. Of ze zien mijn busje rijden.”
"Ik heb nog geen kinderen, dus nu kan het. Ik ben starter, dus als ik nu even gas geef, heb ik er straks profijt van."
Laten we hopen dat het in Vinkhuizen een echt idealistisch project is, niet alleen sociaal, maar ook ecologisch. En maar hopen dat Teun uit Tilburg niet de subsidie van deze projecten opstrijkt en binnenkort met vervroegd pensioen gaat op onze kosten.
We zien tegenwoordig veel 'Groene Chaos' om ons heen, vaak weinig visie en vaak een verwarrend beleid. Waar zien we dat nog meer? Den Haag? Binnenhof? Torentje?
"We doen stinkend ons best!" Zal zeker wel, maar dan liever wel op een minder chaotische wijze.
Het kan nog maller als je dit leest: 'Proef met verkoelende plantenmuur van afvalplastic op Suikerterrein' Bron Oog TV 20 mei 2021
"De muur wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente."
Ja hoor, gaan we weer. 'Goedemorgen Vuilnisman!'
"De bouwblokken zijn gemaakt van honderden kilo's afvalplastic die dankzij u niet in de stookoven of natuur belanden." 'Circulair' noemen ze dit zelf. Ok dan.
In plaats van plastic afval te verminderen geldt voor deze start-up: waar halen we nog meer afval vandaan? Lekker duurzaam? Subsidie gemeente Groningen? 'Win-win' zal Glimina Chakor, wethouder Groen & Klimaatadaptatie van GroenLinks in Groningen zeggen?
'Nederlanders moeten af van het netheidssyndroom in de tuin' Bron: bioloog en hoogleraar ecologie Louise Vet bij Nu.nl 21 mei 2021
"Onkruid bestaat eigenlijk niet. Misschien is het minder mooi, maar voor insecten kan dat onkruid juist heel belangrijk zijn", debiteert ze. "Laat bladeren en wat dood hout liggen. De natuur houdt juist van rommelhoekjes."
En als je dat predikt voor de tuin, waarom doen gemeentes, zoals Groningen, dat dan niet met het openbaar groen, op een enkele postzegel na?
Een kanttekening trouwens over de opvattingen van Louise Vet: Het verhaal van de 'Invasieve Exoten' klinkt toch telkens wel weer een beetje Xenofoob. Kunnen 'Invasieve Exoten' niet in een nieuw biologisch evenwicht komen met Allochtone plantjes en diertjes? Maar dit terzijde.
Laten we ons overigens eens wat minder focussen op symptoombestrijding, maar de oorzaken van problemen, voor zover al aanwezig, eens aanpakken.
De inkt is nog niet opgedroogd of er dient zich alweer een nieuw voorbeeld aan: 'Emmen is dit jaar recordbedrag kwijt aan bestrijding eikenprocessierups' Bron: RTV Drenthe 27 mei 2021
"Zevenduizend eikenbomen in de gemeente Emmen worden de komende weken bespoten met nematoden of een bacteriepreparaat."
"We geven nu 225.000 euro uit en dat is fors meer dan andere jaren. Dat heeft ermee te maken dat de rups in opmars is."
En waarom is dat denk je dan als burger. Maar daar komt geen antwoord op. Wel nestkastjes ophangen, stofzuigen, gif spuiten en een heleboel Euro's over de balk gooien, van ons allen, dat is het antwoord dat we krijgen. En nu maar hopen dat die 'circulaire' aaltjes, ze komen hopelijk niet van de markt in Wuhan, geen vervelend virusje of bacterietjes in hun lijfje hebben en zich gaan gedragen als 'superspreadertjes': lekker spuiten in de woonomgeving.
'Groene Chaos' dus, zeg maar.
Update 17 jun 2022:
Even terug naar die gesubsidieerde sedumdakjes. In onze buurt werd er onlangs een aangelegd. Enkele decimeters piepschuim werden aangebracht, vervolgens een laag doek van kunstvezels, gevolgd door een laag grid of een of ander afvalproduct. De milieulast was daarmee al voor decennia 'gecompenseerd'.
Maar wat treffen we vandaag aan? 'Hoe kan ik het beste mijn groene sedumdak bijvoeren?'
Wanneer we even erdoor scrollen treffen we dit aan:
"Groendakvoer is bij ons verkrijgbaar, zie hiervoor ook onze webshop. Inhoud: Speciale blend, samengesteld met de componenten ‘N de P en de K’. Oftewel Stikstof, Phosfaat, Kali. De werkingsduur is 6-8 maanden. Voor het beste resultaat is het raadzaam om het groendakvoer in het voorjaar te gebruiken."
En dan laat een GroenLinkser op Twitter ons weten vandaag "even wat aan stikstofreductie te hebben gedaan".
Dat dus met subsidie van de GroenLinkse overheid die er in de betreffende gemeente verantwoordelijk voor is.
Hoe dwaas kan het zijn?
En dan nog even dit:
Klimaatadaptatie en/of Klimaatmitigatie?
'Klimaatadaptatie' Bron: Milieu Centraal
"Aan de ene kant moeten we de uitstoot van broeikasgassen verminderen zodat de opwarming beperkt blijft (deze aanpak wordt 'mitigatie' genoemd, dat betekent 'vermindering'). Aan de andere kant is het verstandig dat we ons aanpassen aan een ander klimaat (dit type maatregelen wordt 'adaptatie' genoemd). Beide typen maatregelen zijn nodig."
Een addertje onder het gras? Ja en wel dit: de oorzaak van onze milieuproblemen zit hem in een te hoge productie en consumptie van goederen. Dat gaat allemaal ten koste van natuur en milieu.
Toen het te koel was schaften we met zijn allen een heatertje aan. Gevolg? De productie, het transport en gebruik van die heaters droegen mede bij aan de toename van broeikasgassen, verstoring van de natuur en aantasting van het milieu. Nu klagen we over de hitte en zijn airco's en ventilatoren onze 'adaptatie', onze aanpassing aan het veranderde milieu. Het symptoom wordt ermee bestreden, maar de oorzaak niet. En daar komt nog bij dat de productie van airco's en het gebruik ervan opnieuw zal leiden, net als bij de heaters, tot een nog zwaardere belasting van natuur en milieu. Het is dus niet een gevalletje en/en. Het is erop of eronder en niet erop en eronder.
Zonnepanelen en een versteende tuin in combinatie met een geveltuintje, sedumdakje en een airco of ventilator is dus niet het antwoord op het door het IPPC geschetste probleem.
Wat Milieu Centraal stelt klopt dus niet. Hun 'oplossingen' zijn mede oorzaak van het probleem. Er bestaat domweg geen groene groei. We zullen gewoon meer naar minder toe moeten.
Lees anders dit nog maar eens:
06 aug 2021:
'Het klimaat dreigt kantelpunten over te gaan' Bron: Interview met hoogleraar Marten Scheffer in De Volkskrant van 06 aug 2021
"In het algemeen zijn klimaatwetenschappers te voorzichtig geweest. Te bang om alarmistisch te zijn."
"Er is een heel sterke lobby geweest om de opwarming van de aarde te bagatelliseren, betaald door 'bedrijven die er baat bij hadden door te gaan met wat ze deden'. Crimineel eigenlijk, als je erop terugkijkt en ziet wat voor schade is er aangericht aan de mensheid. Een misdaad tegen de menselijkheid, wat mij betreft."
"Achteraf kun je zeggen dat die lobby heel effectief is geweest, want wetenschappers zijn zich daardoor extra gaan indekken."
en dit:
'We zijn "kampioen adaptatie" zegt @mkeulemans, dus zullen we ook de klimaatcrisis overleven. Maar dat is het 'm nou net. De mens zou dat adaptatievermogen NU moeten gebruiken, systemen omgooien om de crisis te remmen - en dóet dat nou juist totaal niet! #IPCC'
Bron: Roos Vonk 09 aug 2021 op Twitter
Bijsluiter:
Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie. Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.
: zoiets als 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017