Let op: anticiperend op de 'EU vs Disinformation campaign' van de 'European External Action Service East Stratcom Task Force' en vanwege invoering van onder meer de Duitse 'Netzwerkdurchsetzungsgesetz' heeft de redactie van deze website besloten per 1 februari 2018 op alle politiek gevoelige items preventief 'SelfCensuur'* toe te passen.
'Vrijheid Van Meningsuiting':
Amnesty International over 'Vrijheid van Meningsuiting':
"Het recht op vrijheid van meningsuiting wordt in het VN-verdrag (BuPo) beschreven als de vrijheid om inlichtingen en denkbeelden van welke aard ook te vergaren, te ontvangen en door te geven, ongeacht grenzen en ongeacht de vorm."
'Kapitalisme in een Notendop' 23 aug 2020 (laatst bijgewerkt op 05 nov 2024)
Het Kapitalisme In Een Notendop: 'In de Verzorgingsstaat werkte jij in de Zorg, in het Neoliberale tijdperk werkt de Zorg voor jouw portemonnee'
Zie ook oa.: 'Economie voor Ecodummies', 'Scheurgras', de 'Rutte Doctrine' en 'Het Muntje Valt'
'De ene bestseller na de andere, uitverkochte zalen: wat is het geheim van 'breinexpert' Charlotte Labee?' Bron: AD 24 jul 2023
"De Vereniging tegen de Kwakzalverij schreef eind 2021 een vernietigend artikel over haar."
Eerder kwam dit interview voorbij in 'AD Werkt'.
'Mieke (27) verdient 10.000 euro per maand via Instagram' Bron: 'AD Werkt' 18 aug 2020 door Sanne Wolters
Zelden las ik een artikeltje dat zo helder en bondig de werking van het het Kapitalisme blootlegt als dit.
Alvorens verder te gaan stel ik wel voor eerst even deze column te lezen van Loes Reijmer:
'Mooi hoor, #sisterhood, maar helpt het vrouwen verder?' Bron: Essay Loes Reijmer in De Volkskrant van 14 aug 2020
"Het patriarchaat is een taai en eeuwenoud bouwwerk van geschreven en vooral ongeschreven regels. Dat laat zich niet zomaar slopen door louter hartjes, complimentjes en applaus."
Het gaat er hier niet om of Mieke vrouw of man is, het gaat niet om identiteit of feminisme, 'AD Werkt' komt met een voorbeeld dat aanleiding geeft nog eens na te denken over de basis van het Kapitalisme. Er zitten ook genoeg mannen te 'Viben' op Bali.
Maar goed dan, waar draait het verhaal van Mieke om?
"Als beginnend ondernemer is het niet altijd makkelijk om klanten te vinden. Mieke Kuilman (27) gebruikt daar Instagram voor. In korte tijd wist ze van een derde van haar volgers betalende klanten te maken en op deze manier minimaal 10.000 euro per maand te verdienen."
Hoe kwam het zover?
"Ze begon met een opleiding tot Sociaal Pedagogisch Hulpverlener, maar eigenlijk zag Mieke Kuilman (27) zichzelf niet in de zorg werken", zo lezen we. "Ondernemen leek haar veel leuker. Ze besloot te gaan studeren voor voedingsdeskundige." "Ik kreeg toen door dat je als voedingsdeskundige ook eigen baas kunt zijn. Dat idee heb ik nooit meer losgelaten."
Tot zover kun je je er best iets bij voorstellen. Mensen helpen die zorg nodig hebben is een zwaar beroep met weinig zekerheden en financieel, ten gevolge van het neoliberale regeringsbeleid, nou niet meer echt aantrekkelijk. Je moet wel een echte idealist zijn om in die branche te willen werken.
"Zo'n drie jaar geleden startte Kuilman haar eigen bedrijf naast haar werk in loondienst. Begin 2019 begon ze fulltime te ondernemen als lifecoach. Dit bleek toch veel beter bij haar te passen dan het voedingsadvies. Om haar bedrijf te promoten maakte ze veel gebruik van Instagram. Haar profiel ging steeds beter lopen."
Klinkt nog steeds best begrijpelijk: je wil je opgedane ervaringen delen met anderen en er is niks mis mee daar je brood mee te verdienen.
"Afgelopen jaar kreeg ik mijn eerste betalende klanten via Instagram. In korte tijd waren 200 van mijn 600 volgers betalende klanten. Dat leverde me al snel minimaal 10.000 euro per maand op."
"Hoe doe je dat eigenlijk, klanten werven via social media?" "Heel simpel: Je begint met een aanbod te doen. De prijs varieerde van een paar tientjes tot een paar duizend euro. Dat aanbod promoot je dan en in een jaar tijd had ik dus 200 betalende klanten binnengehaald enkel met Instagram", aldus Mieke.
Hier gaat het toch een beetje wringen. Gaat het nu om lifecoaching of om klanten binnenhalen?
"Kuilman had niet verwacht dat het zo snel zou gaan met haar bedrijf. Zelf zegt ze dat ze haar succes toch ook wel een beetje te danken heeft aan haar studie."
"Je ontwikkelt je mensenkennis tijdens de opleiding. Marketing heeft veel met psychologie te maken. Je leert door de studie hoe je iemand kan beïnvloeden. Maar van nature ben ik daar al heel goed in. Het voelt voor mij heel natuurlijk, dat helpt ook."
Vooruit, je leert door je studie hoe je iemand kunt beïnvloeden. Mooi is dat, in de hulpverlening kun je daar een hoop goeds mee doen.
Toch kun je ook hier al je vraagtekens bij zetten. Als je je een beetje verdiept in het wereldje van de lifecoaches dan kun je maar zo dit tegenkomen: 'Good Vibes Only' "Good energy is contagious. Surround yourself with people that lift you up and bring you the greatest joy".
De suggestie die gewekt wordt, de beïnvloeding, de manipulatie, de marketing of hoe je het ook noemt, is dat positieve energie besmettelijk is en dat je je daarom uitsluitend in moet laten met positieve mensen, die jou datgene brengen wat jij nodig hebt. Je kunt ook denken aan sociaal netwerken en daarbij uitsluitend die mensen selecteren waar jij hier en nu of in de toekomst van denkt te kunnen profiteren.
Maar wat nu met de mensen die juist kwetsbaar zijn, hulp nodig hebben en voor wie het leven niet bestaat uit 'Good Vibes Only'? Die mensen zouden moeten kunnen rekenen op steun van mensen die wel over die kwaliteiten beschikken, zou je zeggen, want 'Good energy is contagious' toch?
Maar nu komt het: deze zelfde coaches zeggen dus juist dat je de mensen die niet goed in hun vel zitten beter uit de weg kunt gaan. Ze 'leveren jou niks op', ze leveren geen rendement op, zou de kapitalist zeggen.
Zo kun je begrijpen hoe de Miekes in een spagaat terecht zijn gekomen: gaat het nu om het verlossen van pijn en verlangen of juist om het koesteren daarvan teneinde centjes te kunnen verdienen? Pijn en lijden als verdienmodel, zoals het in Nederland in de Zorg steeds meer is geworden sinds het Neoliberalisme aan de macht kwam, sinds de val van de Muur in 1989 en het einde van het Communisme. Wie zijn daar verantwoordelijk voor? CDA en VVD als hoofdrolspelers vanaf 2002: kabinetten Jan Peter Balkenende I, II, III en IV en vanaf 2010 kabinetten Mark Rutte I, II en III. De gevolgen ervan hebben we uitgekristalliseerd gezien gedurende de Coronacrisis.
Maar goed, verder met Mieke's verhaal:
"Ook stak Kuilman veel tijd in het leren over ondernemen en marketing." "Ik ben altijd al bezig geweest met trainingen volgen, boeken lezen en coachingssessies doen bij andere experts." "De winst die ze vanaf het begin behaalt door Instagram, steekt ze dan ook direct in beter worden in wat ze doet." "Hoewel ik maandelijks veel geld binnenhaal, heb ik ervoor gekozen er weinig loon uit te halen. Ik investeer veel terug en koop zo kennis om nog groter te worden."
Het thema dat terugkeert is toch telkens het binnenhalen van geld, groei, groter worden en minder hoe je met je opgedane kennis je medemens kunt helpen, waar die eerste studie toch primair wel voor bedoeld was?
"Wat Kuilman ook met haar winst doet is 'tijd kopen'." "Ik besteed werk uit en laat een aantal freelancers bepaalde taken voor mij uitvoeren. Uiteindelijk wil ik alleen nog maar eigenaar zijn. Dan hoop ik dat virtual assistents al het uitvoerende werk doen zodat de zaak doordraait als ik weg ben." Kuilman hoopt dan zelf lekker veel te kunnen reizen "Die vrijheid is het mooiste aan ondernemer zijn."
Nu zien we toch een merkwaardige wending in het verhaal. Het helpen van de medemens staat helemaal niet meer centraal, maar het streven is nu 'lekker reizen', eigenaar worden van de zaak en het werk uitbesteden aan 'virtual assistents'.
Het einddoel is geld te verdienen zonder zelf te werken. Freelancers, die wel willen werken, liggen aan de basis van deze droom.
Niet werken en wel een inkomen krijgen klinkt in feite toch vrijwel identiek als 'leven van de bijstand' of leven van het 'basisinkomen', maar dan wil Mieke wel een inkomen op een beduidend hoger niveau en kennelijk maakt het haar niet uit als freelancers en klanten dat vervolgens moeten opbrengen.
Geld investeren en arbeid van anderen eraan toevoegen, teneinde je eigen vermogen te zien groeien: het zijn de basisprincipes van het Kapitalisme.
Maar knaagt er dan niet iets aan je geweten, als je op andermans kosten op reis wil en weet dat de ander het werk doet waardoor dat mogelijk wordt? Kennelijk niet:
"Sinds vier maanden helpt Kuilman via de Social Sales Academy bedrijven en organisaties om ook succesvol te worden op social media, zo lezen we verder."
Hierbij tip 3 (2?):
"3. Creëer pijn en verlangen." "Zorg ervoor dat mensen willen wat jij hen te bieden hebt. Hier komt een stukje beïnvloeden bij kijken. Emotioneer en trigger ze om klant te worden."
Zo staat het op de site van de Social Sales Academy:
"2. Trigger de pijn en verlangen van jouw klant"
Pijn creëren en verlangen? Verlangen om die pijn kwijt te raken mag je aannemen? En dan is een studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening erop gericht mensen met pijn en verlangen naar verlossing van die pijn te helpen? Maar als je het hier dan goed leest dan is het 'creëren van die pijn' het middel om je doelen te bereiken? Het lijkt er wel op en Mieke heeft er naar eigen zeggen geen probleem mee: "Die vrijheid is het mooiste aan ondernemer zijn".
De indruk die blijft hangen is die van het aloude 'Piramidespel'.
Wat nu als alle Miekes succes hebben?
Dan zitten een paar duizend miljonairs zich straks te vervelen op Bali en miljoenen ZZPers zitten hetzij zich suf te werken, hetzij werkloos op de bank pijn te lijden met hetzelfde verlangen naar Bali.
In het gunstigste scenario hebben ze nog een uitkering of een basisinkomen om hun pijn en verlangen bij de Miekes af te kunnen kopen.
Mocht dat niet zo zijn, dat ze dat basisinkomen krijgen, dan blijven ze achter in pijn en armoede.
Alleen hebben de Miekes dan ook een probleem: ze hebben geen inkomsten meer.
Vervangen we nu in dit verhaal de Mieke's door Shell, Amazon of Google om er maar een paar te noemen en tellen we bij de 'Virtual Assistent' de ZZPer en de uitgebuite Polen en zwoegende kindertjes in China en elders in deze wereld op, dan hebben we eigenlijk het Kapitalisme wel in een Notendop bekeken.
Wie mocht denken dat het hier om een uitzondering gaat mag onderstaande linkjes nog eens aanklikken. Het lijkt meer op het topje van de kapitalistische ijsberg.
Uit de media:
Positieve Psychologie:
'Positieve Psychologie' Bron: Wikipedia
Als ik me positief voel, dan gaat het goed met mij. Omgekeerd: als het goed gaat met mij dan voel ik mij positief.
Denk dan maar eens aan de Zorg, Armoede, Racisme, Toeslagen, Burn-Out etc.
Mindset:
'Growth Mindset vs. Fixed Mindset: What's the Difference?' Bron: Harvard Business
"While a growth mindset can benefit anyone, it’s crucial for entrepreneurs. Here are four ways a growth mindset can serve you as you launch and grow your business."
Growth Mindset dus als de basisvoorwaarde voor succesvol ondernemen. Mindset 'verkopen' loont dus wel. Kapitalisme In Een Notendop.
De Groeipsycholoog:
'Groei mindset: Wat is het en hoe ontwikkel ik het?' Bron: De Groei Psycholoog
"Het resultaat is dat je alles kunt bereiken wat je in je hebt, dat jij je volle potentieel benut en dat je sneller succes behaalt of succesvol wordt."
Succes als hoofddoel: de basis van het Kapitalisme.
Fraude in de Zorg:
'Politie waarschuwt: criminelen zijn 'op grote schaal' actief in de zorg' Bron: NOS 05 nov 2024
"Met fraude en criminaliteit in de zorg is flink veel geld te verdienen. "Criminele zzp'ers die 12.000 euro per maand verdienen zijn eerder regel dan uitzondering", schrijft de politie in het document."
Van Koffieschenker tot Hoogleraar:
'Thijs Bol onderzoekt de toevalligheden van succes. 'Kansen zijn nooit gelijk'' Bron: Interview Thijs Bol De Volkskrant van 01 jun 2024
Is succes je eigen verdienste? Volgens kersvers hoogleraar Thijs Bol onderschatten we stelselmatig de grote rol die willekeur daarbij speelt. 'Moeten we wel inzetten op gelijkere kansen, of liever op gelijkere uitkomsten?'
"Succes wordt gevierd, in Bols centrale stelling, zelfs als de invloed die we erop hebben maar beperkt is. Zo hardnekkig is het idee dat we leven in een meritocratie: een maatschappij waarin welke positie je bereikt een gevolg is van eigen talent en inzet. Verschillen in inkomen en status zouden zo te rechtvaardigen zijn."
Belastingparadijzen:
'Bent u miljardair? Volgens deze filosofe hebt u dat niet verdiend: "Dat Jeff Bezos schatrijk kon worden, is niet alleen zijn verdienste"' Bron: Interview Lidwien Dobber met Ingrid Robeyns in DeMorgen 17 dec 2023.
"Miljardairs als Elon Musk of Jeff Bezos betalen nauwelijks belasting, wij halen er gelaten onze schouders voor op. Tijd voor ons, als samenleving, om te stoppen met dat toe te laten, vindt politiek filosofe Ingrid Robeyns."In moreel opzicht kun je nooit zeggen dat je zo’n rijkdom verdiend hebt.""
De Patiënt als Verdienmodel:
Ziekenhuizen bezorgd: 'Personeelsmarkt ontdekt door private investeerders' Bron: NOS 02 jun 2023
"De bedoeling is natuurlijk om ervoor te zorgen dat ze zo veel mogelijk marktmacht krijgen, waardoor ziekenhuizen en zorginstellingen niet meer om ze heen kunnen. Zij kunnen vervolgens de prijs verhogen en daarmee hun waarde vermeerderen. Over een jaar of zeven verkopen ze het bedrijf tegen een hogere prijs."
Huisartsenketen:
'Minder artsen, meer rendement: de huisartsenketen is in opkomst. Wat betekent dat voor de zorg?' Bron: Michiel van der Geest en Pieter Hotse Smit in De Volkskrant 17 mrt 2023
"Het zijn ketens die zich presenteren als de toekomstbestendige vorm van huisartsenzorg, met een grote rol voor digitale zorg. Maar het zijn ook, zeggen de critici, bedrijven die het om de winst te doen is, niet om de goede zorg, met steeds wisselende artsen, en soms gefinancierd door externe aandeelhouders."
Crypto Cowboys:
'Amerikaanse crypto-cowboys 'koloniseren' Puerto Rico: 'Ze nemen ons eiland over'' Bron: Reportage Maral Noshad Sharifi in De Volkskrant van 16 feb 2023
"Amerikaanse crypto-ondernemers strijken massaal neer in Puerto Rico. Op het eiland hoeven ze nauwelijks belasting te betalen. Ondertussen kopen ze elke straat, hotel en restaurant op. Het drijft de gewone Puerto Ricaan tot waanzin. 'Ze wissen onze cultuur uit.'"
Oogsten wat je Zaait:
'Veel Nederlanders komen niet rond, maar grote bedrijven komen met jubelwinsten' Bron: AD 12 feb 2023
Voor we naar de rol van de grote bedrijven kijken, vindt hoogleraar bedrijfsethiek Wim Dubbink dat we de blik beter eerst op onszelf kunnen richten: "De Nederlander stemt in steeds grotere getale op politieke partijen die het kapitalisme van voor tot achter ondersteunen. Dus zeg ik tegen de Nederlandse burger: je oogst wat je zaait."
Zie ook 'Economie voor Ecodummies'.
De Beurs:
'Fossiele investeringen scoren op de beurs: 'Cynische prioriteit'' Bron: NOS 12 feb 2023
"Er wordt veel gesproken over het verduurzamen van de economie, maar op de beurs gaat het alleen over winst maken op de korte termijn", zegt hoofdeconoom Hans Stegeman van Triodos Bank. "Dat is een bijzonder cynische prioriteit, die niet helpt om de wereldwijde klimaatdoelen te halen. Het is helaas wat we nu zien gebeuren op de financiële markten."
Werkend Arm:
'Schaamteloos schuift de VVD Edith Schippers, met haar dure bedrijfsbelangen, naar voren' Bron: Column Toine Heijmans in De Volkskrant van 11 feb 2023
"In het Nederland van de VVD 'word je slapend rijk en werkend arm' – dat vindt de jongerentak van de partij, die om een koersverandering vraagt."
En wat vindt Toine Heijmans zelf?
De Brave Burger:
'Niet spaarders, maar banken profiteren vooral van stijgende rente' Bron: NOS 10 feb 2023
"En weer is er een bank die meer winst maakt door de hogere rente. Vandaag was het de Volksbank, bekend van onder meer SNS, ASN Bank en Regiobank, dat een winst van 191 miljoen maakte. Het is niet de enige bank met een flinke winst: ook ABN Amro, Rabobank en ING profiteerden van de hogere rente. Consumenten merken daarentegen maar mondjesmaat dat hun spaarrente oploopt."
Herstel Economie:
'Huizenprijzen kunnen weer stijgen door dip in nieuwbouw' Bron: AD 09 feb 2023
"De huizenprijzen kunnen straks weer gaan stijgen omdat de nieuwbouwproductie hapert. Er ontstaat dan mogelijk een nog grotere krapte op de woningmarkt."
"Dat staat in de vandaag gepubliceerde Monitor Koopwoningen, een vierjaarlijks rapport van de TU Delft waar onder meer het CBS, Vereniging Eigen Huis en makelaarsvereniging NVM aan hebben meegewerkt."
De een zijn Nood:
'Ook bij BP stromen de miljarden binnen dankzij energiecrisis' Bron: NOS 07 feb 2023
"De bedrijven boeken zulken winsten omdat olie en gas schaarser werden en de grondstoffen die de olie- en gasbedrijven winnen in snel tempo in waarde stegen. De verkoopprijzen lagen dus hoger, terwijl het niet duurder was om het uit de grond te halen."
Voorbij de Groei:
'Voorbij de Groei Het leven na het kapitalisme' Bron: Recensie Humanistisch Verbond van het boek 'Voorbij de Groei' van Tim Jackson 01 sep 2022
"Onze seculiere structuren worden gedomineerd door kortetermijndenken en we zitten gevangen in een 'ijzeren kooi van consumentisme', zoals Jackson het noemt, die ons gefocust houdt op de veronderstelde deugd van het bbp en constante economische groei."
'We zijn niet machteloos, dat is ons aangepraat' Bron: Interview met cultuurfilosoof Thijs Lijster HUMAN 24 jun 2022
"Een belangrijke ontwikkeling is volgens mij de val van de Berlijnse muur. Hiervóór was er een heel duidelijk alternatief voor het kapitalisme. Toen de muur viel, werd nadrukkelijk gezegd: 'Er is geen alternatief. Beter dan dit wordt het niet.' Als het voor jou niet goed is, heb je dat aan jezelf te danken."
Het VVD geluid van de kabinetten Rutte I t/m IV
Zorgen voor Jezelf:
'Miljoenen aan zorggeld naar eigenaar MartiniZorg' Bron: RTV Noord 03 mei 2022
"Harrie Verbon, emeritus-hoogleraar openbare financiën, keek op verzoek van RTV Noord mee met dit onderzoek. Voor hem is het hoge rendement dat Slot uit MartiniZorg haalt het zoveelste voorbeeld van mensen die zichzelf met zorggeld verrijken."
"Ze suggereren dat ze de maatschappij dienen door zorg te verlenen, maar zij willen alleen zichzelf verrijken."
Het Recht van de Sterkste:
Socioloog Mieke van Stigt: ‘Slachtoffers tonen aan waar het niet klopt’ Bron: Interview Kustaw Bessems in De Volkskrant van 29 apr 2022
"Slachtoffers tonen aan waar het niet klopt. De ideologie is: iedereen heeft gelijke kansen en je moet er zelf wat van maken. En slachtoffers, zeker in maatschappelijk opzicht, laten zien: zo werkt het niet, sommige mensen zijn veel eerder de klos dan anderen. Dat botst."
Een Gaaf Land:
'Nederland: een gaaf land waar kwetsbaren het nakijken hebben' Bron: Simon van Teutem in De Correspondent op 11 apr 2022
"In een beschaafd land zijn de 'winnaars' of de 'tevredenen' niet alleen uit op hun materiële eigenbelang, maar op de vooruitgang van het land als geheel, en in het bijzonder het welzijn van kwetsbare groepen. Joop den Uyl begreep dat, Mark Rutte niet."
Waar staat de Burger:
'Er bekruipt me een ongemakkelijk gevoel: dat we leven in een maatschappij die gemaakt is voor bedrijven in plaats van burgers' Bron: Column wetenschapsjournalist Asha ten Broeke in De Volkskrant van 03 feb 2022
"De staat werkt in eerste instantie om de belangen van het kapitaal veilig te stellen; dat is de bestaande orde."
"Wij als mensheid zullen niet overleven tenzij we het kapitalisme breken."
Waar staat de Staat:
'De staat werkt niet voor jou' Bron: Socioloog Willem Schinkel in Vrij Nederland VN op 20 dec 2021
"Uiteindelijk zijn het verschillende vormen van strijd die samen optellen tot een algemeen verzet tegen de bestaande orde."
Concentratie van Welvaart:
'Het bizarste idee dat de mens ooit bedacht: dat je een stukje grond kunt bezitten' Bron: Journalist, gespecialiseerd in biologie en klimaatverandering, George Monbiot in De Correspondent van 03 nov 2021
Dit is een bewerkte versie van de E.F. Schumacher Lecture die George Monbiot op 25 oktober 2020 gaf. Vertaling: H.P. van Stein Callenfels
"Om precies te zijn: het enige dat het kapitalisme op de been houdt is dat gigantische groepen mensen zichzelf zien als ‘tijdelijk om geld verlegen miljonairs’ – om een citaat aan te halen dat vaak onterecht wordt toegewezen aan John Steinbeck.
We dénken dat we enorme rijkdommen gaan vergaren, ook al zijn we op dit moment nog straatarm.
Daarom houden we een systeem in stand waarin een paar mensen superrijk worden, ook al is kraakhelder dat het systeem op geen enkele manier distributief is, maar juist zorgt voor de concentratie van welvaart. Waarbij de welvarenden alleen maar rijker worden, en zij die geen bezit hebben nauwelijks een voet tussen de deur krijgen."
Keerzijde Participatiemaatschappij:
'Nederland mag best wat minder hard werken' Bron: Interview Sander van Walsum met historicus James Kennedy in De Volkskrant van 22 okt 2021
"Het arbeidsethos in Nederland lijkt meer op dat van de Amerikanen dan we denken, stelt historicus James Kennedy. En de nadruk op werk, werk en nog eens werk in onze participatiemaatschappij heeft een keerzijde: het sluit mensen uit."
"Net als in de VS is werk niet alleen een manier om ergens bij te horen, het is ook een manier om anderen uit te sluiten. ‘De ‘participatiesamenleving’ met de nadruk op ‘werk, werk, en nog eens werk’ heeft er ook voor gezorgd dat groepen Nederlanders een achterstand hebben opgelopen en niet langer deel lijken uit te maken van de maatschappij.’ Werk scheidt de haves van de havenots. En de eersten wentelen zich in ‘een o-wat-hebben-wij-het-voor-onszelf-goed-geregeld-zelfgenoegzaamheid’ – volgens Kennedy ‘een van de grootste Nederlandse ondeugden’."
Misbruik van de Zorg:
'Handleiding: zo word je rijk van een zorgbureau, in zes simpele stappen' Bron: AD 18 aug 2021
"De geschiedenis van HarmonieZorg laat mooi zien hoe lucratief een zorgbureau kan zijn. De Enschedese zorgondernemer Çoskun Turgut bouwde in nog geen tien jaar tijd een vastgoedportefeuille op van meer dan een miljoen euro."
Bullshit Job:
'Bullshit Job' 31 jul 2021 dit voorbeeld, wel geïnspireerd door de wijsheden van David Graeber, dat moet ik toegeven.
Stonden bij mij in de buurt een vijftal jaren zeventig woningen leeg, tot voor kort deel uitmakend van een zorgketen. Het hele blok werd eerst verkocht aan een tussenpersoon, een belegger, een speculant, wie het weet mag het zeggen.
Die maakte ze 'klaar' voor de verkoop. De woningen werden vanbinnen en vanbuiten gestript en wat opgepimpt, wat vulmiddel in het rotte hout, een likje verf erover (in de regen bij -10C) en ze werden 'kaal', ofwel 'schoon', opgeleverd. Wel werden er nieuwe IKEA-keukentjes geplaatst.
Twee van de vijf panden vielen in handen van, bleek na enige navraag, iemand die zich toelegt op het pimpen van te koop staande huizen, teneinde ze vervolgens met forse winst door te verkopen. Opnieuw werden dus weken lang betonhamers en boren, schuurmachines en potten verf in stelling gebracht.
De derde koper, van een van deze twee doorverkochte woningen, verwijderde de dag na aankoop het vernieuwde sanitair en dropte de IKEA-keuken bij grofvuil tezamen met enkele WC-potten. Vervolgens werden de woningen grondig verbouwd en opnieuw geschuurd en geschilderd, voor de derde keer dus in twee jaar.
De laatste koper beklaagde zich daarna dat hij zwaar overboden had om de woning te bemachtigen en dat hij nu ook nog een vermogen kwijt was aan alle verbouw- en inrichtingskosten.
En ja dat klopt allemaal. Een triest verhaal voor de achter het net vissende starter, dat je 'droomhuis' in no-time drie keer in prijs is gestegen en jij het nakijken had.
De huidige eigenaar rekent zich wellicht toch nog rijk: straks kan ik de truc zelf ook nog eens herhalen?
Maar wat nu als al die tussenstappen, die allemaal het milieu zwaar hebben belast, niet waren gemaakt, maar wel waren 'betaald' met desnoods fictief geld, met leningen, via de afgesloten hypotheek?
Van het bedrag dat de koper naar eigen zeggen 'teveel' heeft betaald hadden de sloper, de stukadoor, de schilder, het hoveniersbedrijf en de IKEA vergoed kunnen worden, zonder een enkele handeling te verrichten. De makelaar zou evenveel geld 'verdiend' hebben en de hypotheek zou even hoog geweest zijn.
En de nieuwe bewoner zou eerder zijn nieuwe huis hebben kunnen inwijden, dat er dan net zo zou hebben uitgezien als nu.
Hoeveel Eco-winst zou dat wel niet hebben opgeleverd?
Nu kunnen politici als Mark Rutte opscheppen over de opbloeiende economie en de werkgelegenheid, maar zoals we vaststelden was driekwart van dit werk totaal zinloos, terwijl de betrokkenen van die hypotheek volledig gecompenseerd hadden kunnen worden.
Waarom dan vastklampen aan de 'Bullshit Job'? Zal wel iets van 'Oer-Calvinisme' zijn, dat later is overgeslagen naar het Neoliberalisme.
Die laatste link legt ook Paul Verhaeghe in 'Paul Verhaeghe over zijn boek Identiteit', Bron: Sociologie Magazine 2 2013
“Voor Aristoteles was ethiek onderdeel van de identiteit. Zelfrealisatie was het streven naar deugdzaamheid – in functie van jezelf én in functie van de stad. Verantwoordelijkheid had een individuele en een collectieve dimensie. Maar met de komst van de christelijke ethiek is er een externe beoordelaar van onveranderlijke normen en waarden gekomen. God: een beoordelaar buiten ons. Zoals Max Weber uitgelegd heeft, stond het leven op aarde in functie van het hiernamaals. Als je uitverkoren was, mocht je die uitverkiezing niet beschamen. Zo ontstond een religieuze meritocratie. Mensen die niet hard werkten werden als mislukkelingen beschouwd. Dat model is overgegoten in het neoliberale model. Het streven naar de hemel op aarde is een individuele opgave geworden.”
“Het haalt het slechtste in ons naar boven. Frans de Waal, de primatoloog, laat zien dat twee typen gedrag in onze soort zijn ingebakken: samenwerking en egoïsme. Hij toont ook aan dat hij apen, door de omgeving te manipuleren, zowel extreem agressief als coöperatief gedrag kan laten vertonen. De neoliberale samenleving haalt alleen de egoïstische kant in ons naar boven. We profileren ons ten koste van anderen. De mens is de mens een wolf: we staan los van elkaar, terwijl we een sociale diersoort zijn. Het gevolg is eenzaamheid. Veel mensen, zelfs koppels, voelen zich niet verbonden. De angst voor de ander is nog nooit zo groot geweest.”
Rijk van dooie Spin:
'Rotterdamse Daniek (18) gaat wereldwijd viral met schrikwekkende spin in besteld pakketje' Bron: AD 08 mei 2021
"Ik schrok me dood", vertelt Daniek. "Ik had er een Snapchat van gemaakt om naar een vriendin te sturen. Zij zei dat ik er een TikTok van moest maken en dat deed ik." En dat bleek een succes. De video ging door het dak en bereikte miljoenen mensen. Vrijdagavond stond de teller al op 7 miljoen kijkers. Iedereen gruwelde mee.
Zo simpel kan het dus: een leuke selfie, een dooie of een levende spin in een pakje, een Tik Tokje en klaar is Kees. Kassa!
Basis Complotdenken:
‘Maak het land beter met een nationaal zorgfonds’
Bron: Interview Bas Mesters met Psychiater Cobie Groenendijk in De Volkskrant van 16 apr 2021
"Marktwerking in de zorg is funest voor de geestelijke gezondheid, net als het idee dat je verantwoordelijk bent voor je eigen succes. Verbied dus het maken van winst, zegt psychiater Cobie Groenendijk. En geef mensen zekerheid."
"Nederland is helemaal geen ontzettend gaaf land, zoals premier Rutte vaak beweert. Volgens de Amsterdamse psychiater Cobie Groenendijk (48) heeft het neoliberalisme op twee niveaus grote maatschappelijke schade aangericht en het land ziek gemaakt. ‘We zijn een onthechte en onveilige samenleving aan het worden, waarin relaties verbrokkelen. De bewieroking van perfectie en van individueel succes heeft geleid tot een ratrace met steeds meer stress en angst. En de vrees om te verliezen of te dalen op de sociaaleconomische ladder voedt het wantrouwen en leidt tot aanzwellend complotdenken bij steeds meer mensen.'"
De Zorgmiljonair:
'Follow The Money: zorgbestuurders grabbelden en graaiden schaamteloos 27,1 miljoen euro taxpoet' Bron: TPO 06 feb 2021
"Binnen no time gesubsidieerd 'zorg'-miljonair worden, ook dat is geen enkel probleem in bananenmonarchie Nederland"
"Zorgondernemingen in de geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg en thuiszorg hebben in 2019 minstens 27,1 miljoen euro aan dividend uitbetaald. Het gaat om 119 zorgbedrijven die een deel van de winst niet terug in de zorg investeren, maar uitbetalen aan hun aandeelhouders. Deze zorgbedrijven worden gefinancierd met zorgpremies en belastinggeld."
De een zijn Dood.....:
'Deze wetenschappers en ondernemers werden vanuit het niets miljardair door de coronacrisis' Bron: AD 28 dec 2020
"De coronacrisis heeft heel wat artsen, wetenschappers en ondernemers uit de gezondheidssector geen windeieren gelegd."
Slapend Rijk worden:
'Slapend geld verdienen op internet: zo doen deze drie zzp’ers het' Bron: De Gids Passief Inkomen in De Volkskrant van 18 nov 2020
"Ik verkoop mijn foto’s op zeven platformen en verdien er zo’n 2.000 tot 3.000 euro bruto per maand mee – ongeveer een vierde van mijn totale omzet per maand. Daarvoor hoef ik alleen foto’s te uploaden en de prijzen te bepalen. De platformen doen de marketing, de productie en het contact met de klant."
En dus maar weer de hamvraag van het 'Piramidespel': hoe komen die klanten dan aan het inkomen om die foto's te kopen? Die kunnen toch niet gelijktijdig ook allemaal op de bank liggen geld te verdienen nietwaar?
Dit is ook een mooie:
'Werken? Nee, op weg naar (financiële) vrijheid met Fire' Bron: Het Parool 16 nov 2020
"De generaties voor ons waren meer van het niet lullen maar poetsen. Hard werken, economische groei. Ze hechtten veel waarde aan een koophuis, vast contract, partner met twee kinderen. Onze generatie wil dat leven niet meer. We zien dat we het ook anders kunnen inrichten. Alleen is daar ironisch genoeg vaak wel geld voor nodig."
En hoe kom je daar aan? Eerst een beetje sparen en dan word je bijvoorbeeld Huisjesmelker. Enige probleem: wie de dure woning van de huisjesmelker moet kopen, die pist naast de pot en kan als 'vrijwilliger' in de bijstand verplicht tot Sint-juttemis aan het werk bij de lokale Firebrigade.
"Hoewel het mooi klinkt – je bevrijden van de consumptiemaatschappij – ziet ze het vooral als bijproduct van een neoliberale wereld."
Het cynische aan dit hele verhaal is dus dat jongeren, om te ontsnappen aan deze neoliberale wereld, juist de kern van dit systeem willen gebruiken om hun doel te bereiken.
Zakkenvullen:
'Miljoenen van jeugdzorgbedrijf door truc in zak van directrice en aandeelhouders' Bron: Oog TV 06 sep 2020
"Over de jaren 2018 en 2019 is er 2,8 miljoen euro winst gebruikt om de aandelen van het bedrijf Zorgfabriek B.V. over te nemen. Lisette Sloot en haar zakenpartner zijn aandeelhouders van de Zorgfabriek. Team050 heeft inclusief de winstuitkeringen bijna 4 miljoen euro van de winst over de afgelopen zes jaar uitgekeerd aan zijn aandeelhouders. Het nieuws komt niet helemaal als een verrassing. Vorig jaar besteedde Follow the Money (Dossier Zorgcowboys) al aandacht aan zorgbedrijven die een winstmarge hadden van meer dan tien procent, waar ook Team050 onder viel."
Lekker voor al die stagelopende studenten die voor een habbekrats zorg verlenen, terwijl degenen die het 'werk' regelen een beetje naar de beursnoteringen op hun laptopje staren en maar weer eens een nieuwe SUV aanschaffen op kosten van al diegenen die opdraaien voor de kosten in de zorg.
Leninkje:
'Terwijl gemeenten in Nederland hun begrotingen op de kop zetten om de zorg te kunnen betalen, keert een zorgbedrijf in Groningen miljoenen uit aan de eigen aandeelhouders'. Bron: Jasper Been
Zorgfoefjes:
'Zorgbedrijf Team050 keert met foefje miljoenen uit aan eigen directrice en aandeelhouder'. Bron Sikkom 06 sep 2020
Toen de Verzorgingsstaat nog bestond konden velen naar eer en geweten zeggen: "Ik werk in de Zorg."
In de neoliberale samenleving kunnen een flink aantal mensen zonder schaamte zeggen: "De Zorg werkt voor mij."
Rijk vanuit de Hangmat:
'Heel Holland coacht, en daar wordt lang niet iedereen beter van' Bron: Column Lisa Bouyere in De Volkskrant van 21 aug 2020
Geld verdienen aan Oorlog:
'Wat hebben we een hoop verdiend in de Tweede Wereldoorlog' Bron: HPDeTijd 05 mei 2015
"Gisteren herdachten we onze slachtoffers, vandaag vieren we feest. De Tweede Wereldoorlog doet ons overwegend denken aan ellende en dat moet vooral zo blijven, het blijft een zwarte bladzijde van enorme proporties."
Het Kapitalisme werkt dus eigenlijk net zoiets als het Piramidespel. De snelste dikke Ikke wordt de winnaar en de rest verliest.
Mark Rutte pleegt te zeggen: 'We moeten goed voor elkaar zorgen in dit gave land".*
Bijsluiter:
Met een * aangeduide citaten behoren tot de grotere groep der Parodialen. Ze worden vooral veel gebruikt in de vierdelijns zorg. Parodialen worden specifiek ingezet bij klachten van verhoogd ego. De werkzame stof bestaat meestal uit Parodie of Satire, maar soms bevat het medicijn ook Ironie, Spot, Humor of aanverwante stoffen. Bijwerkingen zijn niet bekend. Het middel moet wel met terughoudendheid worden toegepast bij mensen met een chronisch tekort aan 'Selfspot'. Humor kan bij deze groep patiënten soms dodelijk zijn. In mildere vorm zijn effecten waargenomen van allergie en irritatie. Deze verschijnselen verdwijnen meestal binnen een paar minuten. Wanneer de reactie heftiger is en langer aanhoudt is het raadzaam contact op te nemen met de huisarts. Neem altijd de betreffende Parodial mee, zodat uw arts weet welke stof van toepassing is.
: zoiets als 'Geprüfte Sicherheit', voor de persvrijheid? Zie ook Sheila Sitalsing op 30 aug 2017