E-Book over de Bikecentennial 1976. Een ongelofelijk verhaal over een fietstocht van kust naar kust door de USA. Het verhaal, de foto's, de kaarten. Over Georges Boulon, Lazy Louie, over Bob Dylan, Motor Psycho Nightmare en Harlan County. Over de Navajo's, de Desert en de Grand Canyon. Over de Last Waltz en The Band. Een reis door de songs van muzikanten als Gram Parsons en Gene Clark. Een reis door het achterland van de USA. Geschreven in 1976, volledig herziene digitale editie 2012 in PDF. 114 pagina's. Nederlandse editie.
Epiloog
In 1976 ging ik naar Amerika om deel te nemen aan de Bikecentennial, een fietstocht van kust naar kust door het achterland van de Verenigde Staten. De aanleiding hiervoor was de viering van het tweehonderd jarig bestaan van de USA op de 4e juli van 1976. Doel van de tocht was om de deelnemers bewust te maken van de geschiedenis en het platteland van hun vaderland. In datzelfde jaar en met dezelfde intentie ging The Band op tour. In een documentaire over de totstandkoming van hun tweede album leggen Levon Helm en Robbie Robertson jaren later uit, dat ze het geluid probeerden vast te leggen van een Amerika dat er niet meer was. Het Amerika van de spoorwegen die waren verdwenen. Ik wist niets van die tournee van The Band in 1976 en zij wisten al helemaal niets van mijn tocht. Als ik in San Francisco niet bij toeval deze twee jonge wildebrassen tegen was gekomen, dan had ik The Band nooit live zien spelen.
Na mijn tocht zag ik in 1978 The Last Waltz in de bioscoop. Ik ging er zelfs een paar keer naar toe. Op dat moment was ik ervan overtuigd dat The Last Waltz het einde betekende van The Band en van haar leden als muzikant. Ik koesterde mijn LP's en de herinnering aan Santa Cruz. Totdat ik op een dag al die clipjes op Youtube begon te ontdekken. Ik zag reünieconcerten en solo optredens van Rick Danko en Richard Manuel. Ik vond Ramble's van Levon Helm. En ik ging lezen in 'This Wheel's on Fire' van Levon. Ik raakte geïnteresseerd in de achtergronden van The Last Waltz en in die van de laatste tournee, die van 1976.
Op een gegeven moment kwam het samen. De Last Waltz en mijn fietstocht. Was het toeval geweest, of had het zo moeten lopen? Toen ik mijn tocht voorbereidde gaf ik hem als motto mee: 'Meet the Future'. Nu na al die jaren en nieuwe inzichten beschrijf ik het liever als: een ongelofelijk verhaal over een fietstocht van kust naar kust door de USA. Het verhaal over een reis door de muziek van mensen als Bob Dylan, The Band, Gram Parsons, Emmylou Harris, Gene Clark en vele anderen. Een verhaal over het achterland van de Verenigde Staten.
Het leuke van het vak Geschiedenis zit hem ondermeer hierin, dat alles wat je vandaag schrijft, als journalist, columnist, blogger of schrijver van wat dan ook, morgen is het Geschiedenis.
En het leuke van een digitale uitgave is dat wanneer je alle bronnen erin mede opneemt, die allemaal zijn na te slaan, online en live. Dat is andere koek dan bij een ouderwetse analoge uitgave van een document met voetnoten. Dan weet je weliswaar de bron, maar die is niet bij de hand. Bij de digitale versie is alles bereikbaar middels een enkele muisklik.
Voetnoot:
Wie mocht denken dat deze e-books in de winkel liggen komt bedrogen uit. Ze zijn als PDF verwerkt en tot op heden alleen beschikbaar voor de echte liefhebber. Een grote ambitie om ze uitgegeven te krijgen heb ik niet echt, maar wie belangstelling mocht hebben is altijd welkom om ernaar te informeren.