Manderheide 23 apr 2021
Wie dit leest denkt wellicht: "Ben ik gek?"
Wie het goed leest weet wel beter.
Even bedenken dat we wereldwijd een mega groot CO2 probleem hebben, of niet dan?
Lezen we hier: "De komende tijd zal er intensief beheer nodig zijn om te voorkomen dat de bomen weer de overhand krijgen."
U leest het goed. Het staat er echt.
Scholieren uit de omgeving zouden ingezet worden om jonge boompjes uit de grond te trekken, voorzover aangevoerde schapen daar niet in slagen. Het gaat dus fantastisch met de broodnodige bomen in de omgeving van Mander, maar ze moeten toch weg. Waarom? Vanwege de 'Wensnatuur' van een stelletje freaks bij natuurorganisaties als Landschap Overijssel en Staatsbosbeheer.
Wat is die 'Wensnatuur'? Een schilderij uit 1783 of zo? Het is wel 2021 en we moeten bomen planten hebben we internationaal afgesproken. Maar deze gasten denken het beter te weten. Niets groeit er op de verzuurde grond, behalve dus bomen. Nu willen ze het landschap revitaliseren met salamanders, heide en weten we veel wat nog meer. Waarom is die verdwenen, die heide? Omdat de bomen veel sterker bleken en heide een gekunsteld landschap is, met schapen, die voor het 'onderhoud' moeten zorgen. In 1500 bestond dit gebied waarschijnlijk vooral uit bos.
Onze 'natuurbeheerders' lijken dus weinig te weten van onze geschiedenis en nog minder te snappen van onze milieucrisis.
Wie stopt dit, vroegen ze zich bij Zembla ook al terecht af? Carola Schouten in ieder geval niet, was het waarschijnlijk correcte antwoord.